belastingen 2022

Dit zijn de fiscale veranderingen voor ondernemers in 2022

Het belastingplan 2022 is bekend. Er gaan weer een aantal zaken veranderen. In dit artikel zetten we de belangrijkste fiscale veranderingen voor ondernemers op een rijtje.

Belastingen die in 2022 veranderen

Omdat het kabinet momenteel nog demissionair is, mag er geen nieuw beleid worden gevoerd. Toch veranderen er een aantal zaken voor zowel ondernemers als mensen in loondienst. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:

  • Minder zelfstandigenaftrek – Ondernemers voor de Belastingdienst mogen elk jaar een vast bedrag aftrekken van hun inkomstenbelasting: de zelfstandigenaftrek. In 2021 was deze aftrek nog €6.670 en in 2022 zakt dit bedrag naar €6.310.
  • Belastingtarief inkomstenbelasting gaat wat omlaag – Inkomen tot en met €69.398 wordt belast met 37,07%. In 2021 was dat nog 37,1%. Het tarief voor de hoogste schijf blijft 49,5%.
  • Tariefcorrectie op hoogste schijf verder verlaagd – Voor inkomen in de hoogste schijf worden aftrekposten tegen hetzelfde percentage weggestreept. 49,5% in 2022 dus. Maar voor sommige posten geldt een lager tarief, zoals bij de aftrekbare kosten van een eigen woning, de MKB-winstvrijstelling en de ondernemersaftrek. Tariefcorrectie noemen we dat. In 2021 was dit percentage nog 43% en in 2022 wordt dit 40%.
  • Nieuw: de thuiswerkvergoeding – Mensen in dienst? Dan mag je vanaf 2022 een belastingvrije thuiswerkvergoeding van 2 euro dag aan je medewerkers geven op dagen dat ze thuiswerken. Voordeel is dat je daar geen loonheffing over hoeft te betalen. Je moet daarbij wel kiezen tussen óf de thuiswerkvergoeding óf de reiskostenvergoeding.
  • Heffingsvrij vermogen wordt hoger – Het vrijgestelde vermogen in box 3 wordt verhoogd naar €50.650. In 2021 was dat nog €50.000. Voor fiscaal partners wordt het dus €101.300 in totaal.

Nieuw: Bijscholing met STAP-budget

In 2022 komt de aftrek voor studiekosten te vervallen en doet het STAP-budget zijn intrede. STAP staat voor STimulans ArbeidsmarktPositie. Dit is een persoonlijk ontwikkelbudget van €1.000 per jaar, te besteden bij STAP-erkende cursussen en opleidingen.

Het doel van de regeling is om doorleren en bijscholing te stimuleren. Deze nieuwe regeling gaat vanaf 2022 in werking. Alle Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar kunnen hem aanvragen, dus ook ondernemers.

Algemene aandachtspunten

Voor de meeste nieuwe belastingregels in 2022 hoef je zelf niets te doen. Dit wordt door de Belastingdienst verwerkt tijdens je aangifte inkomstenbelasting. Naast de thuiswerkvergoeding en STAP-regeling, waar je als ondernemer in 2022 gebruik van kunt maken, hoef je zelf dus geen actie te ondernemen.

Veel nieuwe klanten van ons boekhoudkantoor hebben eerst zelf hun aangiftes geprobeerd te doen. Maar kwamen er toen achter dat dit toch wat ingewikkelder was dan gedacht. Aan ons de taak om het te corrigeren.

Daarom willen we deze artikelen graag nog eens onder de aandacht brengen, omdat ze ook in 2022 weer relevante informatie bevatten:

Je boekhouding uitbesteden? Maak nu een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek. Wij werken 100% digitaal en kunnen ondernemers in heel Nederland helpen!

Over Buro Burmanje

buro burmanje

Ondernemen is al uitdagend genoeg. Op de papieren rompslomp en het uitzoeken van de nieuwste belastingregels zit je helemaal niet te wachten. Daar schakel je Buro Burmanje voor in!

Je kunt bij ons terecht voor boekhouding, salarisadministratie, hulp bij belastingen en bedrijfsadvies.

Hulp of advies nodig?

We helpen je graag! Vul het formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Related Posts

Leave a Reply