BV of ZZP: Wanneer is welke bedrijfsvorm voordeliger?

De meeste ondernemers starten hun onderneming als eenmanszaak. Sommigen zetten na verloop van tijd een BV op. Je loopt dan minder risico en draagt mogelijk minder belasting af. In dit artikel leggen we uit waar het kantelpunt ligt en wat de voor- en nadelen van beide rechtsvormen zijn.

Verschil tussen ZZP en BV

ZZP staat voor zelfstandige zonder personeel. Ook wel een eenmanszaak genoemd. Bij dit type bedrijf is de onderneming van een natuurlijk persoon. Je bent zowel privé als zakelijk aansprakelijk. Over de winst betaal je inkomstenbelasting en wat overblijft is je inkomen. Vrij eenvoudig dus.

BV staat voor besloten vennootschap en is een rechtspersoon. Dat betekent dat het bedrijf aansprakelijk is en niet de eigenaar. Als ondernemer ben je directeur en aandeelhouder. Je moet statuten op laten stellen bij een notaris, bent verplicht om een jaarrekening op te laten stellen en je keert jezelf salaris uit. Over de winst betaal je vennootschapbelasting en over je salaris inkomstenbelasting.

Voordelen van een BV

Zoals je ziet, komt er bij een BV wat meer kijken dan bij ZZP. Maar het heeft wel zo zijn voordelen. We zetten de belangrijkste op een rij.

  • Niet privé aansprakelijk – De meeste ondernemers starten een BV bij grote investeringen en risicovol ondernemerschap. Bij eventuele schulden of onverwachte kosten ben je dan niet privé aansprakelijk. Je bedrijf kan failliet gaan, maar je hoeft je huis niet te verkopen en je zult niet in de schuldsanering terechtkomen. Tenzij je grove fouten maakt, dan kan er sprake zijn van bestuurdersaansprakelijkheid.
  • Personeel aannemen is een minder grote stap – Omdat je niet privé aansprakelijk bent, brengt het aannemen van personeel ook minder risico met zich mee. BV’s maken daarom makkelijker de stap naar personeel en groeien over het algemeen sneller.
  • Professionele uitstraling – Iedereen kan een eenmanszaak beginnen. Maar een BV kost wat meer werk. Dat is de reden dat een BV het imago heeft van meer betrouwbaarheid en professionaliteit.
  • Je bedrijf wordt overdraagbaar – Wil je je bedrijf verkopen of overdragen? Dat is bij een BV vrij eenvoudig te realiseren. Een nieuwe directeur neemt de aandelen over en kan het bedrijf voortzetten.

Is een BV financieel voordeliger?

Belastingvoordeel was ooit een reden om een BV te starten. Maar door de belastingregels en -tarieven in 2023 is dat nu eigenlijk niet meer het geval.

Wil je al het geld dat je verdiend naar je privébankrekening overschrijven om uit te geven? Dan is een BV niet interessant. Zeker omdat je ook extra kosten hebt zoals boekhoud- en notariskosten.

In onderstaande berekening zie je wat het verschil is tussen ZZP en BV bij een winst van € 150.000. We zijn daarbij uitgegaan van € 1500 extra kosten voor de BV en recht op startersaftrek voor ZZP. De totale winst wordt opgenomen als salaris.

eenmanszaak of bv

Zoals je ziet, houdt de eenmanszaak veel meer geld over om uit te geven. Ondanks de lagere vennootschapsbelasting t.o.v. inkomstenbelasting betaal je als BV namelijk een flinke loonbelasting over het bedrag dat je jezelf als salaris uitkeert

Wanneer je jezelf maar € 51.000 salaris geeft (dit moet je jezelf minimaal uitkeren in 2023) en de rest ‘in het bedrijf laat zitten’, is een bv bij een hoge winst wél voordeliger.

Let op: er zijn spelregels rondom het bedrag dat je jezelf uitkeert. Een personeelslid mag bijvoorbeeld niet meer verdienen. Ook moet het loon overeenkomen met iemand in een vergelijkbare functie. 

zzp of bv

Het kantelpunt ligt ongeveer bij € 150.000 winst. Gebruik deze tool om met je eigen cijfers een berekening te maken.

Overigens levert een BV nooit veel belastingvoordeel op. Zelfs bij een winst van € 200.000 hou je als BV maar zo’n € 3000 meer over. En dat mag je niet eens privé uitgeven.

Conclusie

Geef je graag al je winst privé uit? Dan is een ZZP-constructie sowieso voordeliger. Investeer je in je onderneming en haal je niet meer geld eruit dan nodig? Dan wordt je beloond met een lagere belastingdruk. Al is het niet veel. De andere voordelen van een BV zijn tegenwoordig belangrijker om voor deze bedrijfsvorm te kiezen.

Weet je niet zeker of je een BV wil starten of gewoon blijft ZZP’en? De juiste keuze is voor elke ondernemer anders. Wij adviseren je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op via e-mail of WhatsApp.

Hulp nodig?

buro burmanje

ZZP'ers en MKB'ers kunnen bij ons terecht voor boekhouding, salarisadministratie, hulp bij belastingen en bedrijfsadvies.

Contact opnemen

Related Posts

Leave a Reply

×