van zzp naar mkb

Wat verandert er wanneer je bedrijf van ZZP naar MKB groeit?

Zo’n 95% van de nieuwe bedrijven in Nederland start als ZZP. Een deel neemt na enkele jaren mensen in dienst waardoor ze doorgroeien naar het MKB. Deze groei zorgt voor veranderingen in de onderneming. We zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

1. Personeel in dienst

Het allergrootste verschil tussen MKB en ZZP is het hebben van personeel. Als je tussen de 1 en 250 mensen in dienst hebt, behoort je bedrijf tot het MKB.

Wanneer je je eerste werknemer aanneemt, moet je behoorlijk wat zaken regelen. Contracten opstellen, een personeels- en salarisadministratie opzetten, wijzigingen doorgeven bij de Belastingdienst en KVK, een goede werkplek faciliteren en meer.

Lees verder: Dit moet je regelen als je personeel gaat aannemen

De meeste MKB-ondernemers geven aan dat het de eerste keer behoorlijk wat (uitzoek)werk was. Maar als ze het eenmaal een keer gedaan hebben, nemen ze veel sneller een tweede werknemer aan.

2. Meer omzet

Als zelfstandige werk je misschien 40 uur in de week. Zodra je tijd vol zit, kun je geen extra opdrachten meer aannemen. Maar door een medewerker aan te nemen, heb je opeens veel meer uren tot je beschikking. Je kunt meer opdrachten aannemen, waardoor je omzet en winst groeit.

3. Groter financieel risico

Maar er kleven ook risico’s aan het hebben van personeel. Wanneer er wat minder werk is, blijven de loonkosten bijvoorbeeld gewoon doorgaan. In ieder geval voor de duur van het arbeidscontract. En als een medewerker ziek of arbeidsongeschikt wordt, moet je twee jaar lang een deel van het loon doorbetalen. Ook is je bedrijf aansprakelijk voor opgelopen schade of ongevallen van personeel tijdens het werk.

4. Meerdere petten op

Als ZZP’er ben je alleen verantwoordelijk voor het werk dat jij uitvoert voor je klanten. Het uitvoeren van jouw specialisme is je rol in het bedrijf. Maar zodra je personeel aanneemt, krijg je er allerlei rollen bij. Je wordt manager en coach, de gezellige collega, kantinechef, de HR-afdeling en nog veel meer.

5. Minder vrijheid

Morgen spontaan een dagje vrij nemen en in de avond even doorwerken? Dat is met personeel wat lastiger te organiseren. Je wil namelijk wel beschikbaar en bereikbaar blijven voor vragen of problemen. Ondanks dat veel bedrijven steeds flexibeler omgaan met werktijden en -plekken, werken veel bedrijven die voor het eerst personeel aannemen in eerst instantie toch binnen kantooruren. Daarmee lever je een deel van de vrijheid die je als ZZP’er had in.

6. Meer administratie

De administratie van een ZZP-bedrijf is in veel gevallen relatief eenvoudig. Maar zodra je personeel aanneemt, wordt dit een stuk uitgebreider. Je moet bijvoorbeeld een personeelsadministratie bijhouden met een contract, gegevens voor de loonheffingen, kopie van een identiteitsbewijs en de loonstaat per personeelslid. Ook moet je een salarisadministratie opzetten met onder andere loonstrookjes en jaaropgaven.

7. Complexere boekhouding

Binnen je administratie wordt ook je boekhouding complexer. Het inhouden, bijhouden, opgeven en betalen van loonbelasting en premies is een behoorlijke klus als je het allemaal zelf wilt doen.

Van plan om personeel aan te nemen? Kies ervoor om je administratie en boekhouding uit te besteden, zodat jij je 100% kan focussen op je onderneming! Maak nu een vrijblijvende afspraak voor persoonlijk advies en meer informatie over onze dienstverlening.

Hulp nodig?

buro burmanje

ZZP'ers en MKB'ers kunnen bij ons terecht voor boekhouding, salarisadministratie, hulp bij belastingen en bedrijfsadvies.

Contact opnemen

Related Posts

Leave a Reply

×