online marketing zelf doen tips

5 online marketing tips voor ondernemers om zelf te doen

Om nieuwe klanten buiten je netwerk te werven, zul je tegenwoordig online zichtbaar moeten zijn. Maar hoe vergroot je je online zichtbaarheid wanneer je geen groot marketingbudget hebt? In dit artikel deelt onze online marketeer Stefan tips die je als ondernemer zelf kunt toepassen. Zelfs als je niet veel verstand hebt van computers en online gedoe.

1. Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is ideaal voor dienstverleners en fysieke winkels om lokaal zichtbaar te worden. Door een Google Mijn Bedrijf-profiel aan te maken, zet je jouw bedrijf op de kaart. Letterlijk, op de Google Maps kaart. Wanneer je bijvoorbeeld op ‘Kapper Den Bosch’ zoekt, komen alle kapsalons naar voren met een Google Mijn Bedrijf-profiel.

jouw bedrijf op google maps

Je ziet ze tegenwoordig ook in een kaartje naar voren komen wanneer je de zoekmachine van Google gebruikt.

bedrijf in zoekresultaten google

Veel mensen starten hun zoektocht naar nieuwe producten of diensten online. Daar gebruiken ze Google voor. Zoekers zien jouw bedrijfs- en contactgegevens, kunnen reviews van anderen lezen, krijgen een indruk van je bedrijf en kunnen je website bezoeken of direct contact met je opnemen. Reden genoeg om je bedrijf aan te melden!

bedrijf in google maps

De eerste stap is om een profiel aan te maken. Dat is gratis en werkt heel eenvoudig. In dit artikel vind je een handig stappenplan. Vervolgens kun je je profiel optimaliseren met foto’s en teksten.

Als je profiel staat, is de volgende stap om reviews te verzamelen. Hoe meer positieve reviews (van echte klanten) je verzamelt, hoe hoger je genoteerd zal worden wanneer mensen lokaal naar je dienstverlening zoeken. In dit artikel lees je tips om dat handig aan te pakken.

2. LinkedIn-account

Met een persoonlijk LinkedIn-account blijf je op de radar in je netwerk. Zo heeft iedere ondernemer bijvoorbeeld een boekhouder nodig. Doordat werknemers van Buro Burmanje regelmatig een berichtje plaatsen, blijven ze top-of-mind bij de mensen in hun netwerk. Als iemand ooit besluit om een bedrijf te starten of over te stappen van boekhouder, is de kans groot dat ze aan ons denken.

social media marketing

Social media draait om persoonlijke connecties. Het is daarom prima om een bedrijfspagina aan te maken, maar focus je vooral op je persoonlijke account. Maak een persoonlijk account aan en nodig mensen uit je (zakelijke) netwerk uit om te connecten.

Plaats daarna regelmatig een bericht. Deel nuttige artikelen uit je vakgebied, geef een bedrijfsupdate, stel een vraag of vertel een zakelijk verhaal. Bonuspunten als je inspeelt op de actualiteit. Hier vind je meer inspiratie voor simpele maar doeltreffende LinkedIn-berichten.

3. E-mailnieuwsbrief

Een nieuwsbrief is een goede manier om op de radar te blijven bij bestaande klanten. Vooral bij ondernemers die een dienst of product verkopen die mensen vaker afnemen. Bijvoorbeeld een kapper of een fashion webshop.

Allereerst is een nieuwsbrief een goede manier om top-of-mind te blijven bij je klanten. Maar ook om informatie te zenden. Bijvoorbeeld over een sale of een uitbreiding van het dienstenaanbod.

Mailchimp is een fijne tool om eenvoudig een nieuwsbrief te versturen naar je klantenbestand. Tot 500 contacten kun je er gratis gebruik van maken. Bekijk deze video voor een stappenplan om je eerste nieuwsbrief te versturen.

4. Advertentie op social media

Op socialmedia platformen als Facebook en Instagram zie je regelmatig advertenties voorbijkomen. Ook wel gesponsorde content genoemd.

social media advertenties lokaal

Deze advertenties zijn gemakkelijk en goedkoop in te kopen. En door de mogelijkheden om je doelgroep heel specifiek af te bakenen, zijn ze ook nog eens zeer effectief. Zo kun je bijvoorbeeld alleen je advertenties laten zien aan mannen tussen de 30 en 35 uit Den Bosch die geïnteresseerd zijn in waterpolo. Voor ondernemers met een specifieke doelgroep voor hun product of dienst is deze vorm van online marketing dus ideaal.

Benieuwd hoe het werkt? In deze video wordt het stap voor stap uitgelegd.

5. Google Ads

Ook bij Google kun je adverteren. Dat kan op twee manieren: met banners op andere websites (de zogenaamde display ads) en in de zoekmachine zelf (search ads).

Vooral die laatste vorm van adverteren is interessant, omdat je zichtbaar wordt wanneer je doelgroep actief op zoek gaat naar jouw product of dienst. Zo hebben we bij Buro Burmanje bijvoorbeeld een advertentie lopen op het zoekwoord ‘Boekhouder Den Bosch’. Wanneer iemand op deze term zoekt, komt onze advertentie bovenaan te staan.

google ads marketing

Het aanmaken van Google advertenties is in de basis relatief eenvoudig. De belangrijkste tip is om zo specifiek mogelijk te zijn. Dus bijvoorbeeld wel adverteren op zoekwoorden als ‘boekhouding uitbesteden’, maar woorden als ‘boekhouder salaris’ uitsluiten. Even belangrijk is om de doelgroep geografisch af te bakenen. Wij laten onze advertenties bijvoorbeeld alleen zien aan mensen in en om Den Bosch.

In deze video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je je eerste campagne aanmaakt.

Advies nodig?

Buro Burmanje is meer dan alleen een administratiekantoor. Naast het verzorgen van je boekhouding denken we ook graag met je mee om je bedrijf te laten groeien. Bijvoorbeeld door middel van online marketing of investeren in bedrijfsmiddelen. Lees meer over onze bedrijfsadvies dienstverlening of neem direct contact op.

Hulp nodig?

buro burmanje

ZZP'ers en MKB'ers kunnen bij ons terecht voor boekhouding, salarisadministratie, hulp bij belastingen en bedrijfsadvies.

Contact opnemen

Related Posts

Leave a Reply

×