zakelijke rekening voor zzp

Waarom het als ZZP’er slim is om een zakelijke rekening te nemen

Als ZZP’er is het niet verplicht om een zakelijke rekening te nemen. Maar het staat wel een stuk professioneler en heeft nog aantal andere voordelen. In dit artikel zetten we de belangrijkste op een rijtje.

Zakelijke rekening is niet verplicht

Bij de meeste banken kan je een privérekening en een zakelijke rekening afsluiten. De Belastingdienst stelt het ZZP’ers niet verplicht om een zakelijke rekening te gebruiken. Zolang je administratie maar op orde is en duidelijk is hoe de geldstromen lopen.

Het is niet handig om je bestaande privérekening te gebruiken voor je bedrijf. Je boodschappen en zakelijke kosten lopen dan door elkaar heen, waardoor het onoverzichtelijk wordt.

Banken stellen het wel verplicht

Een privérekening is bij alle banken goedkoper dan een zakelijke rekening. Zowel in gebruik (veel banken rekenen kosten per transactie) als maandelijkse kosten. Daarom kiezen veel ondernemers er in eerste instantie voor om een tweede privérekening te openen voor hun eenmanszaak.

Maar dat de Belastingdienst geen regels stelt, betekent niet dat er geen regels zijn. Bij vrijwel alle banken staat in de algemene voorwaarden namelijk dat je een particuliere rekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. De bank stelt dus wél regels.

Voordelen van zakelijke rekening voor ZZP

  1. Privé en zakelijk gescheiden – Door een zakelijke rekening bij een andere bank te nemen, heb je je gehele zakelijke administratie in een losstaande omgeving staan. Daaraan kan je meerdere spaarrekeningen en spaarpotjes koppelen. Dat werkt fijn om het overzicht te behouden en verkleint de kans dat je privé en zakelijk door elkaar gaat halen.
  2. Professionele uitstraling – Een privérekening staat op naam. Een zakelijke rekening kan aan een bedrijfsnaam gekoppeld worden. Dat ziet er professioneler uit op facturen en bij bankoverschrijvingen.
  3. Koppelen aan je boekhoudpakket – Door je zakelijke rekening te koppelen aan je boekhoudpakket worden transacties automatisch overgenomen. Dat bespaart (jou en/of je boekhouder) enorm veel tijd.
  4. Automatische incasso – Betalen je klanten elke maand een vast bedrag voor jouw producten of diensten? Met een zakelijke rekening kan je een automatisch incasso aanmaken. Ook dat bespaart je veel tijd.
  5. iDEAL – Om iDEAL-betalingen mogelijk te maken in je webshop, is een zakelijke rekening verplicht. Reden hiervoor is dat consumenten dan beter beschermd zijn.
  6. Kosten opvoeren als zakelijke kosten – De kosten van een zakelijke rekening kan je in je administratie opvoeren als zakelijke kosten. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting.
  7. Noodzakelijk bij financiering – Externe financiering of zakelijk krediet nodig? Dan stelt een geldschieter een zakelijke rekening verplicht. Zo zijn ze namelijk beter beschermd.

Wat kost een zakelijke rekening?

Op het moment van schrijven vind je bij Knab de goedkoopste zakelijke rekening. Voor ZZP’ers kost een rekening slechts € 6,- per maand. Daarbij krijg je een gratis betaalpas en gratis extra betaal- en spaarrekeningen. De eerste 1000 (inkomende en uitgaande) transacties zijn gratis, daarna betaal je € 0,10 per transactie.

Zakelijke rekening voor grotere organisaties

Een privérekening staat op één naam. Maar een zakelijke rekening kan door meerdere mensen beheerd worden. Verwacht je dat jouw organisatie gaat groeien? Bij grotere organisaties zoals een VOF of een BV is het dan logischer om een zakelijke rekening te openen.

Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

Veel ZZP’ers komen er tijdens hun aangifte IB achter dat hun administratie toch niet op orde was. Of ze vergeten allerlei mooie aftrekposten. Ons advies aan startende ondernemers is dan ook om direct een goede boekhouder te zoeken.

Benieuwd wat Buro Burmanje voor je kan betekenen? Maak nu een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek. Wij werken 100% digitaal en kunnen ondernemers in heel Nederland helpen!

Hulp nodig?

buro burmanje

ZZP'ers en MKB'ers kunnen bij ons terecht voor boekhouding, salarisadministratie, hulp bij belastingen en bedrijfsadvies.

Contact opnemen

Related Posts

Leave a Reply

×