eHerkenning is een online identificatiemiddel voor bedrijven en ondernemers. Je kunt er online zaken mee regelen bij verschillende instanties. Omdat er nogal eens verwarring ontstaat over de functie en het nut van eHerkenning, beantwoorden we in dit artikel tien veelgestelde vragen.
1. Wat is eHerkenning?
eHerkenning werkt hetzelfde als DigiD, maar dan voor bedrijven. Het is een persoonsgebonden inlogmiddel voor ondernemers. Je krijgt er online toegang mee tot verschillende (overheids)instanties om zaken te regelen. Zoals het aanvragen van subsidies of de aangifte loonheffingen doen.
Ruim 500 partijen zijn aangesloten. Het UWV, KVK, de Belastingdienst, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en nog veel meer.
2. Is eHerkenning hetzelfde als DigiD?
eHerkenning heeft veel overeenkomsten met DigiD. Ook DigiD is persoonsgebonden en biedt een veilige en betrouwbare manier voor burgers om zaken online te regelen. Voor bedrijven is er eHerkenning.
3. Wat zijn de voordelen van eHerkenning?
Voorheen moest je bij elke instantie een apart account aanmaken. Er moet geverifieerd worden dat jij wel bent wie je zegt en dat je handelt uit naam van het bedrijf. Dat leverde veel gedoe en vertraging op.
Met eHerkenning heb je met één set inloggegevens toegang tot alle verschillende aanbieders. De dienstverlener weet zeker wie je bent en dat je handelt vanuit het bedrijf dat je vertegenwoordigt. En als gebruiker weet je zeker dat er veilig en betrouwbaar omgegaan wordt met je gegevens.
4. Is eHerkenning verplicht?
Eenmanszaken en zzp’ers kunnen inloggen met DigiD. Zij hebben geen eHerkenning nodig. Maar andere bedrijfsvormen, zoals een vof, bv of nv, kunnen alleen aangifte doen met eHerkenning. Omdat aangifte doen verplicht is, is eHerkenning voor hen dat dus feitelijk ook.
5. Wat betekenen de verschillende niveau’s?
Er zijn vier betrouwbaarheidsniveaus binnen eHerkenning. Hoe hoger het niveau, hoe veiliger en betrouwbaarder de toegang. Niveau EH2 vraag je bijvoorbeeld eenvoudig online aan. Je krijgt dan een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd. Maar voor niveau EH4 moet je een persoonlijke controle laten uitvoeren op locatie en je identiteitsbewijs laten controleren.
Verschillende instanties hanteren verschillende niveaus voor toegang. Slim dus om vooraf uit te zoeken tot welke instanties je toegang moet hebben en welk betrouwbaarheidsniveau ze hanteren.
6. Is eHerkenning gratis?
DigiD wordt verstrekt door de overheid en is gratis. eHerkenning vraag je aan via een commerciële partij en kost geld. Met betrouwbaarheidsniveau EH2 kost het gemiddeld € 20 per jaar. Niveau EH4 kost gemiddeld € 45 per jaar. Leg je voor meren jaren vast, dan krijg je korting.
Met het speciale Belastingdienst EH3-inlogmiddel kun je alleen inloggen in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Voor dit type eHerkenning is een compensatieregeling bedacht waarmee je bijna gratis toegang krijgt.
7. Bij welke aanbieders kan ik eHerkenning aanvragen?
Je kunt bij zes (door de overheid erkende) leveranciers eHerkenning aanvragen. Connectis, Digidentity, KPN, QuoVadis, Reconi en Z login. Deze leveranciers hanteren andere prijzen en methodes van inloggen. Hier vind je een overzicht van de verschillende aanbieders en de bijbehorende specificaties.
8. Kan ik een bedrijf of organisatie machtigen?
Ja, dat kan. Je kunt een persoon binnen de organisatie machtigen, maar ook een ander bedrijf machtigen. Bijvoorbeeld je boekhouder of salarisadministrateur. Je regelt het online bij de aanbieder waar je eHerkenning hebt afgenomen.
9. Hoe vraag ik eHerkenning aan?
eHerkenning vraag je aan via deze webpagina. Als intermediair kunnen wij ook eHerkenning voor onze klanten aanvragen. We leggen daarna uit hoe ze ons kunnen machtigen, zodat wij voortaan hun zaken online regelen. Wel zo makkelijk!
10. Wat heb ik nodig om eHerkenning aan te vragen?
Je moet ingeschreven staan bij de KVK om eHerkenning aan te kunnen vragen. Voor de aanvraag heb je een KVK-uittreksel nodig dat niet ouder is dan 14 dagen. Ook moet je een wettelijk identificatiedocument (zoals een paspoort of rijbewijs)kunnen overleggen.