is een accountant verplicht voor mijn bedrijf?

Voor welke bedrijven is een accountant verplicht?

Vraag je je af of je een accountant nodig hebt voor je bedrijf? Het is een veelgestelde vraag die vaak voor de nodige verwarring zorgt. In dit artikel leggen we uit wanneer je een accountant nodig hebt en wanneer een boekhouder volstaat.

Accountant en boekhouder

Laten we beginnen met het verschil tussen een accountant en een boekhouder. In Nederland is elk bedrijf verplicht om een goede boekhouding bij te houden. Een boekhouder verzorgt de administratie en boekhouding voor bedrijven. Wel zo handig, want dan kun je je als ondernemer richten op (de groei van) je onderneming en hoef je je over de boekhouding geen zorgen te maken.

Een accountant voert deze werkzaamheden in de praktijk ook uit, maar heeft vooral een controlerende functie en mag een goedgekeurde accountantsverklaring afgeven bij de jaarrekening.

Lees verder: Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Natuurlijk persoon en rechtspersoon

Voordat we verdergaan, is het belangrijk om te begrijpen dat je voor je onderneming verschillende bedrijfsvormen kunt kiezen. De twee meest voorkomende vormen zijn ZZP (Zelfstandig Zonder Personeel) en BV (Besloten Vennootschap). Hier komt het onderscheid tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon om de hoek kijken.

Een ZZP’er is een natuurlijk persoon, wat betekent dat je als persoon verantwoordelijk bent voor je bedrijf. Een BV daarentegen is een rechtspersoon, wat betekent dat het bedrijf als entiteit op zichzelf staat en afzonderlijk van jou als eigenaar wordt beschouwd. Dit verschil heeft invloed op de vraag of je wel of geen accountant nodig hebt.

Lees ook: BV of ZZP: Wanneer is welke bedrijfsvorm voordeliger?

Voor welke bedrijven is een accountant verplicht?

Goed, laten we nu de hoofdvraag van dit artikel behandelen. Een accountant is alleen verplicht voor rechtspersonen, zoals BV’s en NV’s, als ze aan bepaalde criteria voldoen.

Ze moeten voldoen aan twee van de drie onderstaande criteria:

  1. Het bedrijf heeft 50 medewerkers of meer
  2. De jaarlijkse omzet is €12 miljoen of meer
  3. De balans is €6 miljoen of meer

Deze bedrijven moeten een goedgekeurde accountantsverklaring bij hun jaarrekening voegen, en dat kan alleen worden gedaan door een accountant. Dit betekent dus dat alleen echt grote BV’s en NV’s verplicht zijn een accountant in te schakelen. Voor alle andere bedrijven is een boekhouder voldoende.

ZZP’ers hebben nooit een accountant nodig

Sinds 2010 is een jaarrekening voor ZZP’ers niet meer verplicht, dus een accountantsverklaring is ook niet nodig. Van de Belastingdienst mag je zelfs je hele boekhouding als ondernemer zelf doen.

Accountant alleen als het echt nodig is

Samenvattend: VOF’s, ZZP’ers en kleinere BV’s hoeven geen accountantsverklaring af te geven en kunnen prima terecht bij een administratiekantoor of boekhouder. Het mooie is dat dit meestal ook een stuk goedkoper is. Accountants vragen namelijk zo’n €100 tot €200 per uur, terwijl een boekhouder gemiddeld maar €85 per uur kost.

Kies voor een boekhouder!

Als je dus niet behoort tot de groep bedrijven waar een accountant verplicht is, is een boekhouder de ideale keuze. Maar waarom zou je voor een boekhouder gaan in plaats van alles zelf te doen?

  • Een boekhouder zorgt voor een nauwkeurige en tijdige boekhouding, zodat alles correct en op tijd bij de Belastingdienst binnen is en je geen boetes of naheffingen riskeert.
  • Een goede boekhouder is op de hoogte van de nieuwste belastingvoordelen, zodat je geen potentiële besparingen misloopt.
  • Een boekhouder bespaart je tijd en energie. Jij richt je op je onderneming, terwijl je boekhouder de laatste gewijzigde belastingregels doorneemt.

Kies slim en schakel een betrouwbare boekhouder in die je kan helpen bij het beheren van je financiën. Zo kun jij je concentreren op wat echt belangrijk is: het laten groeien van je bedrijf! Neem contact op met Buro Burmanje voor een vrijblijvende kennismaking.

Hulp nodig?

buro burmanje

ZZP'ers en MKB'ers kunnen bij ons terecht voor boekhouding, salarisadministratie, hulp bij belastingen en bedrijfsadvies.

Contact opnemen

Related Posts

Leave a Reply

×