verschil tussen accountant en boekhouder

Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Als ondernemer is het verstandig om een ‘financiële man’ in de arm te nemen. Zo kan jij je focussen op je bedrijf terwijl je financiën en verplichtingen ten opzichte van de Belastingdienst geregeld worden. Hier kan je een accountant of boekhouder voor inschakelen. We leggen uit wat het verschil is tussen de twee.

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder regelt de financiële administratie van een onderneming. Als ondernemer ben je verplicht een goede boekhouding bij te houden. Deze bestaat onder andere uit een overzicht van in- en uitgaande facturen, bankafschriften, een urenregistratie en meer administratieve werkzaamheden.

Afhankelijk van je bedrijfsgrootte en verplichtingen ten opzichte van de Belastingdienst kan een boekhouder de volgende werkzaamheden voor je uit handen nemen:

 • Inkomsten en uitgaven bijhouden
 • Bijhouden hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgen
 • BTW-aangifte opstellen of controleren
 • Aangifte inkomstenbelasting opstellen
 • Balans, winst- en verliesrekening en jaarrekening opstellen
 • Adviseren over je (financiële) bedrijfsvoering
 • Belastingadvies
 • Salarisadministratie en jaaropgaven voor werknemers opstellen
 • Loonaangiftes en pensioenaangiftes

boekhouder vs accountant

Wat doet een accountant?

Ook accountants houden de boekhouding en financiële administratie voor hun klanten bij. Zij houden zich bezig met het controleren, beoordelen en samenstellen van jaaroverzichten en andere financiële overzichten. Tot zo ver voeren zij praktisch dus dezelfde werkzaamheden uit als boekhouders.

Een verschil is dat accountants voornamelijk voor grotere bedrijven werken. Voor BV’s met meer dan 50 man personeel, €12 miljoen omzet of een balans groter dan €6 miljoen is het namelijk verplicht om met een accountant te werken. Voor eenmanszaken of VOF’s is dit niet noodzakelijk.

Naast de administratieve werkzaamheden mogen accountants verschillende verklaringen afgeven. Voor sommige grote organisaties zijn deze verklaringen verplicht. Meestal hebben ze betrekking tot de jaarrekening, maar ze kunnen ook over andere financiële stukken gaan.

 • Samenstellingsverklaring – Ondersteuning bij het opstellen van de jaarrekening
 • Controleverklaring – Controle van de jaarrekening
 • Beoordelingsverklaring – Beoordeling of de jaarrekening naar waarheid is opgesteld

verschil boekhouder en accountant

Verschillen tussen accountants en boekhouders

We hebben zojuist al kort de grootste verschillen geschetst. Om het concreet te maken, leggen onderstaande vier punten het verschil tussen boekhouders en accountants uit.

1. Accountant is een beschermde titel

In het kort zijn er twee soorten accountants. Accountant-administratieconsulents (AA) hebben een HBO-opleiding accountancy afgerond en Registeraccountants (RA) de universitaire studie Bedrijfseconomie, gevolgd door de Master Administratieve Organisatie en Controleleer. Na het succesvol afronden van de betreffende studies mag je werken onder de titel accountant.

Boekhouders hebben in Nederland geen officiële scholing nodig. Het is geen beschermde titel, dus in principe mag iedereen het doen. Zonder de juiste papieren mag een boekhouder zich dus geen accountant noemen.

2. Boekhouders mogen geen verklaring afgeven

Zoals eerder benoemd zijn BV’s met meer dan 50 man personeel, €12 miljoen omzet of een balans groter dan €6 miljoen verplicht om met een accountant te werken. Zij moeten bij de jaarrekening namelijk ook een verklaring van een accountant aantonen. Boekhouders mogen deze verklaring niet afgeven.

3. Accountants zijn duurder

VOF’s, ZZP’ers en kleinere BV’s hoeven geen verklaring af te geven en kunnen dus gewoon terecht bij een administratiekantoor of boekhouder. Meestal ben je dan ook een stuk goedkoper uit! Een accountant vraagt namelijk zo’n €100 tot €200 euro per uur, terwijl een boekhouder gemiddeld zo’n €75 per uur kost.

4. Boekhouders zijn meer betrokken bij kleine bedrijven

Een accountant zit doorgaans niet te wachten op een ‘klein klantje’. Hij doet de werkzaamheden er maar even bij, waardoor hij de klant tekort doet. Voor advies en meedenken over de toekomst van het bedrijf kan je als ZZP’er, MKB’er of kleine BV daarom beter bij een boekhouder terecht. Een ander verschil tussen accountants en boekhouders is dus de mate van betrokkenheid.

Conclusie

De grootste verschillen tussen boekhouders en accountants? Beide verzorgen de financiële administratie voor een onderneming. Maar accountant is een beschermde titel. Je moet er voor geleerd hebben. Accountants mogen verklaringen afgeven, werken over het algemeen vooral voor grote bedrijven en zijn een stuk duurder. Als eenmanszaak of kleine onderneming ben je daarom beter af bij een boekhouder!

Op zoek naar een goede boekhouder voor jouw bedrijf? Maak nu een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek. Wij werken 100% digitaal en kunnen ondernemers in heel Nederland helpen!

Hulp nodig?

buro burmanje

ZZP'ers en MKB'ers kunnen bij ons terecht voor boekhouding, salarisadministratie, hulp bij belastingen en bedrijfsadvies.

Contact opnemen

Related Posts

Leave a Reply

×