Als ondernemer ben je verplicht om elk jaar aangifte te doen van je inkomsten. Bij zo’n aangifte komt behoorlijk wat kijken. Als ervaren boekhouder delen we graag onze belastingaangifte tips aan ondernemers die overwegen het zelf in te vullen.
Over belastingaangifte
De meeste ondernemers doen elk kwartaal een btw-aangifte en aan het eind van het jaar de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Deze jaarlijkse aangifte wordt ook wel ‘belastingaangifte’ genoemd.
Tijdens de belastingaangifte wordt bepaald hoeveel belasting je moet betalen over je inkomen. In het geval van fulltime ondernemers is dat een percentage over de winst uit onderneming min de kosten en aftrekposten.
Belastingaangifte tips voor ondernemers
1. Begrijp de basis
Laten we bij de basis beginnen. ZZP’ers, freelancers en vennoten van een V.O.F. betalen inkomstenbelasting. BV’s, NV’s en coöperaties betalen vennootschapsbelasting. Om belastingaangifte te kunnen doen heb je grofweg drie dingen nodig: je inkomsten, je zakelijke kosten en de aftrekposten waar je recht op hebt.
Vanaf het moment dat je ingeschreven staat bij de KVK ben je verplicht om een ‘goede boekhouding’ bij te houden. Voor de Belastingdienst ben je verplicht om deze minimaal 7 jaar te bewaren.
2. Zakelijke kosten correct opvoeren
Je mag alleen zakelijke uitgaven opvoeren als kosten. Volgens de Belastingdienst zijn dat alle kosten die rechtstreeks betrekking hebben op de onderneming en die (binnen redelijke grenzen) nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming. Voor een tekstschrijver zijn dat bijvoorbeeld kantoorhuur, een laptop, de kosten voor bedrijfssoftware en kantoorartikelen.
Maar er zijn ook veel uitzonderingen en spelregels om rekening mee te houden. Zo mag je zakelijk eten en drinken slechts deels aftrekken, mag je niet zomaar al je vervoerskosten aftrekken, moet je grote investeringen afschrijven over meerdere jaren en mag je een nieuw overhemd voor een belangrijke afspraak niet als zakelijke kosten opvoeren.
3. Geen kosten opvoeren die er niet waren
Kosten opvoeren die je helemaal niet gemaakt hebt, is een grote fout. Toch zien we wel eens dat ondernemers dit in het verleden gedaan hebben. Op aanraden van vrienden of een boekhouder die het niet zo nauw neemt met de regeltjes voeren zij bijvoorbeeld fictieve ziektekosten op. Maar zodra je een controle krijgt, kan dit tot grote boetes leiden.
4. Vergeet je verzekeringen niet
De premies van zakelijke verzekeringen, zoals een zakelijke rechtsbijstandverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, mag je opvoeren als kosten. Vergeet ook niet de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te trekken in de aangifte inkomstenbelasting.
5. Reserveer voor je oude dag
Als ondernemer bouw je niet automatisch een pensioen op. Dat moet je zelf sparen. Je mag elk jaar 9,44% van je winst (maximaal €9.395) opzij zetten namens de fiscale regeling oudedagsreserve (FOR).
Hierdoor verlaag je je winst en hoef je tijdens je aangifte dus minder belasting te betalen. Tijdens je pensioen (of wanneer je de onderneming staakt) valt de FOR vrij. Dan moet je er wél belasting over betalen. Maar omdat je inkomen tegen die tijd lager is, levert het alsnog belastingvoordeel op.
Update: Vanaf 1 januari 2023 kun je geen oudedagsreserve meer opbouwen
6. Controleer vooraf ingevulde gegevens
Sommige instanties, zoals de Buma en het UWV, geven hun cijfers zelf door aan de Belastingdienst. Deze cijfers staan dan al vooringevuld in je aangifte. Helaas komt het regelmatig voor dat deze cijfers niet kloppen. Goed controleren dus!
7. Hou rekening met de waarde van crypto
Speculeren met crypto wordt steeds populairder. En ondanks dat het niet traceerbaar is, moet de waarde wel aangegeven worden. Zodra het op je bankrekening komt, moet je namelijk kunnen verantwoorden hoe je aan het geld komt.
8. Let op veranderingen bij fiscaal partnerschap
Als je trouwt, een samenlevingscontract aangaat, of samen een huis koopt of een kindje krijgt, worden je partner en jij fiscaal partners voor de Belastingdienst. Dit kan voor- en nadelen met zich meebrengen.
- Je kan samen inkomstenbelasting doen en bepaalde inkomsten en aftrekposten zo verdelen dat ze fiscaal het meest gunstig uitkomen. Ook krijg je soms meer of hogere heffingskortingen en betaal je minder belasting over het totale vermogen.
- Maar je deelt ook elkaars schulden. Zo berekent DUO bijvoorbeeld de maandelijkse aflossing op basis van het gezamenlijke inkomen. De maandelijkse terugbetaling van je studieschuld wordt daardoor waarschijnlijk hoger.
9. Gebruik een boekhoudprogramma
Een foutje is zo gemaakt. Je typt één keer een verkeerd bedrag in en je hele belastingaangifte is fout. Met een handig boekhoudprogramma wordt de kans op fouten een stuk kleiner. Naast de kans op fouten verminderen heeft een digitale administratie nog veel meer voordelen.
10. Uitbesteden heeft meer voordelen dan je denkt
De belastingaangifte is behoorlijk complex. Er zijn veel aftrekposten om rekening mee te houden en regelingen waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Als leek is het lastig om van alles op de hoogte te zijn (en blijven).
Ondanks dat het voor een hele simpele ZZP-onderneming misschien mogelijk is om zelf belastingaangifte te doen, adviseren wij eigenlijk alle ondernemers om hun boekhouding in ieder geval deels uit te besteden.
- Het bespaart tijd, zodat jij je kan focussen op de kernactiviteiten van je bedrijf.
- Door van de juiste belastingvoordelen gebruik te maken, kan een specialist zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen en kan hij zo zijn kosten terugverdienen.
- Goed boekhouden voorkomt boetes van de Belastingdienst.
- Een goede boekhouder is altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen en regels. Scheelt jou een hoop uitzoekwerk en kopzorgen!
- Bij financieel advies of fiscale vraagstukken ben je slechts één telefoontje verwijderd van een antwoord op maat.
Met deze belastingaangifte tips besparen we jou hopelijk van een hoop fouten. Toch liever uitbesteden? Maak nu een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek. Wij werken 100% digitaal en kunnen ondernemers in heel Nederland helpen!